Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

7 Kasım 2016 Pazartesi

Şiir gibi memleketimiz var

Bursa, tüm zamanların en güzel şehri... Tarih boyunca Bitinya, Roma ve hem Osmanlı'nın gurur kaynağıydı. Cumhuriyet ile birlikte bu özelliğini korumaya devam etti Bursamız. Dört mevsimin de yaşandığı, ismine yeşil rengi de özdeşleştiren bir şehir. Ekonomisi, tarımı, sanayisi ve insan gücü ile Cumhuriyet'in de gurur kaynağı oldu. Devlet yöneticilerimiz yabancı devlet adamlarını ağırlarken gezi programlarına el verdiğince Bursa'yı koydu. Gezginlerin, sultanların, kralların, kraliçelerin, devlet başkanlarının, başbakanların, prenslerin ve prenseslerin Türkiye ziyaretlerinde sık sık Bursa'ya uğraması, şehri dolaşması, tadını çıkarması bundan. Doğal, kültürel, tarihsel ve ekonomik gücümüzü sergilemenin vazgeçilmez vitrini, tüm zamanların en güzel şehri Bursa.
Bundan sekseniki yıl önce de, bir ekim ayında, bu kez İsveç Veliaht Prensi Gustave Adolf, eşi Prenses Loise ve kızı Prenses Ingrid ile birlikte Bursa'daydı. Bir gece Cumhuriyet Köşkü'nde kaldılar ve ertesi gün Mudanya üzerinden İstanbul'a dönmüşlerdi. Bu kısacık Bursa turu bile Prens'e, giderken, o cümleyi kurmasına yetmişti "Şiir kadar güzel bir memleketiniz var"
 Veliaht Prens Gustave Adolf ve ailesinin Bursa ziyaretini, 6 Ekim 1934 tarihli Vakit Gazetesi okuyucularına şöyle duyuruyordu: "Misafirlerimizin Kurşunlu Köyü'nde otomobillerinden inerek kendilerini selamlayan köylülere iltifatta bulundular; köylü kızları tarafından misafirlere çiçekler verildi. Şehir baştan başa Türk ve İsveç bayrakları ile donanmıştı. Veliaht Hazretleri Cumhuriyet meydanında otomobilinden inerek kendilerini selamlayan halk arasında bir müddet yürümüşlerdir. Bundan sonra Cumhuriyet Köşkü'ne gidilmiştir. Belediye reisi, köşkte misafirlere şehir namına birer buket vermiştir. Yemekten sonra misafirlerimize Yeşil Türbe ve camii,müze ve diğer abideler gezdirilmiştir. Güstaf Adolf Hazretleri Yeşil camiyle fazla alakadar olmuş, burada bir saat kalmıştır."
Veliaht Yeşil Cami'ye büyük ilgi göstermiş... Hakimiyeti Milliye (Ulus) Gazetesi'nin 7 Ekim 1934 nüshasından bunu anlıyoruz: "Yeşil Camide verilen izahatı alaka ile dinlediler. Ve ellerindeki rehberden takip ettiler. Burada gördükleri güzellik ve sanat inceliğini takdir eden Veliaht Hazretlerinin tetkikatı tam bir buçuk saat sürdü. Bilhassa çini tezyinatiyle oyma tahta işlerinin ve camiin dıştan muhtelif resimlerini aldılar. Ondan sonra Yeşil Türbe'yi de gezdiler. Müzede tetkiklerine devam ettiler. Sonra Ulu Camii ve türbeleri gezdiler. Müşarileyhin bu tetkikleri esnasında yolları dolduran halk kendilerini sevgi ve saygı ile alkışlamışlardır."
Gustave Adolf, eşi ve kızı geceyi Cumhuriyet Köşkü'nde geçirir... Ertesi günkü programı yine yoğundur İsveç Veliahtı'nın. 7 Ekim 1934 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde yayınlanan haberde: "İsveç Veliahtı Hazretleri, refika ve kerimeleri refakatlerinde Bursa Valisi Fazlı ve Belediye Reisi Muhittin Beyler olduğu halde, bu sabah (6 Ekim 1934) Uludağ'a çıkmışlardır. Misafirlerimiz Uludağ otelinde Dağ Kulübü tarafından karşılanmışlardır. Veliaht Hazretleri ile, refikaları ve kerimeleri, dağcılara iltifatta bulunmuşlar ve bir müddet kendileri ile görüşerek kış sporları hakkında kendilerinden izahat almışlardır. Prens Hazretleri Uludağ'ın cazip manzaralarını çok beğendiğini söylemiş, otel etrafında müteaddit gezintiler yaparak resimler almıştır. Dağcılık Kulübü, Veliaht Hazretleri'ne güzel bir albüm takdim etmiştir. Prens Hazretleri, refikaları, kerimeleri ve refakatlerindeki zevat otelde kahvaltı ettikten sonra Bursa'ya inmişlerdir. Veliaht Hazretleri öğle yemeğiniz Cumhuriyet Köşkü'nde yedikten sonra, İpekçilik Enstitüsü'nü, Muradiye türbelerini, İpekiş Fabrikası'nı, Çekirge Kaplıcaları'nı, Yıldırım Türbesi'ni gezdikten sonra saat 18.30'da Mudanya'ya hareket etmişlerdir. Prens Hazretlerine şehir namına buketler ve bir şehir albümü takdim edilmiştir. Veliaht Hazretleri Ertuğrul Yatı ile Mudanya'dan İstanbul'a hareket etmişlerdir."



Gustave ve heyeti Bursa'dan çok olumlu duygular ile ayrılmıştır. Vakit Gazetesi'nin 7 Ekim 1934 tarihli nüshasında yayınlanan haberde bu duygulardan bahsedilmiştir: "Veliaht Hazretleri Bursa ve Bursalılar hakkında şöyle demiştir;
- Şiir kadar güzel memleketiniz var. Halkınızın gösterdiği muhabbeti hiç unutmayacağım...
"


Kaynak:
* Şehrengiz Dergisi, 55.Sayı Ekim 2014
* Hakimiyeti Milliye (Ulus), Vakit, Akşam ve Cumhuriyet gazetelerinin Prens Adolve ile ilgili haberlerin yer aldığı nüshaları.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel