Social Icons


Kavaklı mahallesinde Bursa’nın Kavaklı caddesi vardır. Burçüstü şehri tepeden görür. İşte tam orası. Dünyada minicik bir nokta.

17 Ağustos 2016 Çarşamba

Hisar Arkeopark Kazılarında Mitras Mozaiği Bulundu

Roma dönemine ait mozaiğin özelliği, güneşin bir yıllık süre içinde 12 büyük takım yıldızının içinden geçişini tasvir ediyor olması.

2014 yılında çalışmalara başlanan proje kapsamında 1. derece arkeolojik sit alanı kabul edilen ve bin yıllık Bursa tarihinin gömülü olduğu bölgede yapılan kazılarda Roma, Bizans ve Erken Osmanlı dönemi eserlerine ulaşıldı. Kazılarda, 2. ve 3. yüzyıllara ait olduğu düşünülen Roma dönemine ait burçlar ve mevsimleri konu edinen mozaik, M.S. 6. ve 7. yüzyıl Bizans dönemine ait başka bir mozaik ortaya çıkarılırken, Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait sikkeler ile Osmanlı döneminde şehre su dağıtımının yapıldığı pişmiş toprak künkler bulundu. Kazılarda ayrıca hamam ve çarşı gibi yapılara ait olduğu düşünülen duvar kalıntılarına da rastlandı. Kamulaştırılan ve yıkılan alanlarda devam edecek kazılar sayesinde, alanda ne tür yapıların olduğunun netleşmesi de sağlanmış olacak. Hisar Arkeopark’ta yapılan kazılarda öne çıkan bulguların başında ise milattan sonra 2. ve 3. yüzyıllara ait olduğu düşünülen Mitras Mozaiği geliyor. Roma Dönemi'ne ait mozaiğin özelliği ise güneşin bir yıllık süre içinde 12 büyük takım yıldızının içinden geçişini tasvir ediyor olması. Ayrıca 12 ayı, burçları, 4 mevsimi, gündönümlerini ve ekinoksları simgeleyen bu mozaik, hayvan ve doğa figürleriyle kaplı. Mozaiğin orta kısmı ise güneşi simgeleyen 'Mithra' betimlidir.

Hisar Arkeopark Projesi ile bölge açık hava müzesine dönüştürülerek, Bursa’nın uzun zamandır saklı kalan tarihi aydınlatılacak. Hisar Arkeopark’a gelen ziyaretçiler, alanı gezerek zamanda yolculuk yapma imkanına kavuşacak ve tarih öncesi yaşam biçiminin daha iyi anlaşılması sağlanacak. Tarih ve kültür bilincine önemli katkı sağlayacak olan proje, Bursa turizmine de büyük değer katacak.

Osmangazi Belediyesi, 8 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan Hisar Arkeopark için bölgedeki kamulaştırma çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Yürütülen çalışmalar kapsamında 15 bina kamulaştırılıp yıkıldı. Son olarak kamulaştırılan 3 binanın daha yıkımıyla birlikte bölgede 5 bin 800 metrekarelik alan elde edildi. Yüzde 85 oranında kamulaştırmaların tamamlandığı bölgede, yıkılan binaların altında kazı çalışmaları başlatıldı.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, "Osmangazi Belediyesi olarak tarihi mirasa sahip çıkma çalışmalarımız kapsamında Hisar Bölgesi'ne özel bir önem gösteriyoruz. Hisar Arkeopark Projesi için yaptığımız kazı çalışmalarıyla Bursa’da hüküm sürmüş olan Roma, Bizans ve Osmanlı dönemi eserlerini görüyoruz. İlk kademeyi kazdığımızda, Osmanlı döneminde yapılmış olan ve Pınarbaşı’ndan akan suyun dağıtıldığı su künklerine, bir alt kademede de Bizans dönemi mermerlerine rastlıyoruz. Son katmanda ise Roma dönemi mozaiklerini görüyoruz. Kazı çalışmalarımız devam ederken, kamulaştırmalar ile bölgeyi genişletiyoruz. Hisar Arkeopark, Bursa’nın tarihinin yeniden yazılmasına öncülük edecek. Dolayısıyla bu yönüyle bakıldığında çok önemli, verimli bir çalışma" diye konuştu.

0 yorum:

Yorum Gönder

 
Kitap Evi Otel @KitapEviOtel Kitap Evi Otel
Kitap Evi Otel Kitap Evi Otel